grzyby3.jpg

Polityka plików „cookies”

Niniejsza Polityka dotyczy plików „cookies” i odnosi się do stron internetowych, których operatorem jest Katedra Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu (zwanych dalej: „stronami internetowymi”).

Czym są pliki „cookies”?

Poprzez pliki „cookies”, nazywane też "cisteczka" należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Do czego używamy plików „cookies”?

Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.

Jakich plików „cookies” używamy?

Stosujemy pliki „cookies” – „sesyjne”.  Są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności.

Czy pliki „cookies” zawierają dane osobowe

Pliki „cookies” sesyjne nie zawierają danych osobowych. Ich treść to wyglądający na losowy ciąg znaków i cyfr o długości 32 znaków.

Usuwanie plików „cookies”

Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
Ograniczenie stosowania plików „cookies”, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

Połączenie biogazowni z cieplarnią umożliwia przede wszystkim zagospodarowanie nadmiaru ciepła z biogazowni, CO2 oraz masy pofermentacyjnej, jak również energii elektrycznej. Woda z masy pofermentacyjnej może być wykorzystywana w szklarniowej produkcji warzyw, frakcje stałe mogą służyć jako dodatek do produkcji podłoży do uprawy warzyw i grzybów lub być doskonałym nawozem organicznym. W ramach naszego projektu założyliśmy doświadczenia uprawowe, w których opracowaliśmy zasady wykorzystania masy pofermentacyjnej w produkcji ogrodniczej. Również CO2 może być wykorzystywany przez rośliny. W efekcie otrzymują Państwo większa opłacalność i zmniejszenie niekorzystnego wpływu biogazowni na środowisko.

W niniejszym projekcie jest wykorzystana biogazownia przetwarzającą odpadki organiczne z miast i wsi. Koordynator projektu, norweska firma Lindum, jest liderem w Europie w przetwarzaniu odpadów żywności na biogaz. Posiada unikatowe rozwiązania w biogazowi, między innymi filtry biologiczne czy innowacyjną technologię wstępnej obróbki materii organicznej. Obróbka ta polega na rozrywaniu tkanek roślinnych w wyniku nagłego rozprężania, co w praktyce umożliwia uzyskanie większej ilości metanu i mniejszej zawartości związków siarki i azotu w biogazie niż przy tradycyjnym przygotowaniu wsadu do biogazowni. Firma Lindum prowadzi badania w tym zakresie od wielu lat, a wyniki tych badań wykorzystuje w praktyce.

Istnieje możliwość połączenia istniejących szklarni z biogazownią. Dzięki budowie nowych biogazowni w pobliżu szklarni będzie można znacząco podnieść efektywność ekonomiczną zarówno biogazowni jak i produkcji ogrodniczej. W przyszłości może to doprowadzić do trwałego związania tych dwóch gałęzi produkcji, ponieważ takie rozwiązanie jest znaczącą bardziej opłacalne niż dotychczasowa praktyka.

 

Przede wszystkim nasza technologia daje możliwość taniej produkcji warzyw przez cały rok. Aktywna cieplarnia BBBLS potrzebuje bardzo mało ciepła do ogrzewania. W aktywnej cieplarni współczynnik przenikania ciepła przez ściany i dach jest bardzo niski (U=0,5 W/m2K dla samej piany, średnio dla cieplarni z uwzględnieniem powierzhni bez piany 1,4 W/m2K), a w szklarniach użytkowanych obecnie 4-7 W/m2K. Jeżeli zastosują Państwo lampy do doświetlania roślin, to bez żadnego dodatkowego ogrzewania przy minus 20°C na zewnątrz cieplarni, można utrzymać wewnątrz cieplarni przez całą dobę temperaturę +20°C. Czyli nie potrzeba pieców, węgla, gazu czy innych źródeł ciepła. Jeżeli jednak nie zamontują Państwo lamp do doświetlania, to wtedy wystarczy kilkukrotnie mniejszy piec w porównaniu z piecami do szklarni tradycyjnych. 

Należy jednak pamiętać, ze bez doświetlania roślin od listopada do stycznia wzrost roślin jest bardzo słaby ze względu na niedobór światła, co znacznie pogarsza efekty ekonomiczne. Sama temperatura nie wystarczy, pamiętajmy 1% więcej światła daje 1% szybszy wzrost roślin i w efekcie tego 1% wyższy plon. Jeżeli będą państwo chcieli dostarczać warzywa 365 dni w roku, to musza Państwo mieć doświetlanie.

Jeżeli w dni słoneczne nawet w okresie mrozów, słońce nagrzeje cieplarnie do temperatury optymalnej, wtedy nie będą państwo potrzebowali ogrzewania również w nocy. Ponieważ nie ma potrzeby wietrzyć aktywnej cieplarni w okresie zimy, gdyż nadmiar ciepła ze słońca magazynowany jest w zbiornikach buforowych, z których ciepło wykorzystywane jest w nocy. Magazynowanie ciepła ze światła słonecznego i wykorzystanie go w okresie nocy nie jest możliwe w szklarniach tradycyjnych ze względu na zbyt duże straty ciepła. W nowoczesnych tradycyjnych szklarniach przy ogrzewaniu gazowym zbiorniki buforowe wykorzystuje się do gromadzenia ciepła powstałego w czasie spalania gazu ziemnego na potrzeby produkcji CO2 dla roślin. W naszej technologii uzyskujemy ten sam efekt, ale bez spalania gazu ziemnego.

Aby jeszcze bardziej zmniejszyć koszty produkcji proponujemy połączenie cieplarni z biogazownią, dzięki czemu możliwe jest zupełne uniezależnienie się energii, czy nośników energii z zewnątrz. Cały nasz system, obejmujący biogazownię i aktywna cieplarnię wymaga dużych kosztów inwestycyjnych, jednak nakłady te szybko się zwracają ze względu na efekt synergii. U nas dwa plus dwa nie równa się cztery a pięć, gdyż powstają dodatkowe korzyści, których nie można uzyskać przy oddzielnej budowie cieplarni i biogazowni.

Połączenie cieplarni z biogazownią umożliwi zmniejszenie lub zupełne wyeliminowanie nawozów mineralnych, gdyż mogą one być zastąpione masą pofermentacyjną z biogazowni. Masa ta jest bogata we wszystkie składniki mineralne potrzebne roślinom. Do uprawy szklarniowej będą Państwo potrzebowali mniej wody z zewnątrz, gdyż do produkcji biogazu potrzebne są duże ilości wody, którą można wykorzystać do fertygacji roślin. Woda ta zawiera wiele związków mineralnych i może być po odpowiednim przygotowaniu wykorzystywana w tym celu.

Dzięki biogazowni rośliny mogą mieć zawsze optymalny poziom CO2. Biogaz spalany w odpowiednich warunkach i przy zastosowaniu odpowiednich filtrów jest znakomitym źródłem CO2 do dokarmiania roślin.

 Zaparaszamy do obejrzenia aktywnej cieplarni zbudowanej na Marcelinie w stacji Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Aktywna cieplarnia BBBLS jest obiektem zamkniętym, bez wietrzenia w okresie zimowym, w którym będą produkowane warzywa i grzyby. Konstrukcja cieplarnia jest prostsza i 10-20% droższa niż obecnie używanych szklarni. Dzięki zastosowaniu podwójnych ścian oraz technologii wykorzystującej pianę jako izolację cieplną, w cieplarni nie nie ma tradycyjnych wietrzników oraz rur grzewczych. Możliwe zatem będzie zmniejszenia zużycia energii do ogrzewania nawet o 70-80%, w porównaniu ze standardowymi szklarniami użytkowanymi w Polsce. Do obniżania temperatury oraz wilgotności powietrza wewnątrz aktywnej cieplarni wykorzystywany jest system wymienników ciepła. Nadmiar ciepła w okresie dnia gromadzony jest w zbiornikach buforowych i wykorzystany do ogrzewania w nocy. W okresie letnim nadmiar ciepła odprowadzany jest poza szklarnię poprzez małe wentylatory. 

W typowych szklarniach i tunelach foliowych optymalne warunki uzyskuje się poprzez grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz dużą emisję CO2. W produkcji warzyw w aktywnej cieplarni nie ma emisji CO2 do atmosfery, gdyż jest to obiekt zamknięty w okresie chłodów, a CO2 powstający w czasie spalania biogazu jest wykorzystywany przez rośliny. Aktywna cieplarnia jest jednym z najbardziej innowacyjnych projektów szklarni na świecie. W ramach niniejszego projektu cieplarnia taka powstała w Polsce na terenie Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na świecie działa zaledwie kilka małych doświadczalnych obiektów, które tworzone były metodą prób i błędów. Aktywna cieplarnia BBBLS zbudowana w Poznaniu jest pierwszym tego typu obiektem na świecie, który wykorzystuje konstrukcje szklarni Venlo oraz wyposażona jest w zaawansowany system sterownia klimatem i moze być budowana na dużą skalę na potrzeby ogrodników.