zlonogrzyb.jpg

Aktywna cieplarnia BBBLS jest obiektem zamkniętym, bez wietrzenia w okresie zimowym, w którym będą produkowane warzywa i grzyby. Konstrukcja cieplarnia jest prostsza i 10-20% droższa niż obecnie używanych szklarni. Dzięki zastosowaniu podwójnych ścian oraz technologii wykorzystującej pianę jako izolację cieplną, w cieplarni nie nie ma tradycyjnych wietrzników oraz rur grzewczych. Możliwe zatem będzie zmniejszenia zużycia energii do ogrzewania nawet o 70-80%, w porównaniu ze standardowymi szklarniami użytkowanymi w Polsce. Do obniżania temperatury oraz wilgotności powietrza wewnątrz aktywnej cieplarni wykorzystywany jest system wymienników ciepła. Nadmiar ciepła w okresie dnia gromadzony jest w zbiornikach buforowych i wykorzystany do ogrzewania w nocy. W okresie letnim nadmiar ciepła odprowadzany jest poza szklarnię poprzez małe wentylatory. 

W typowych szklarniach i tunelach foliowych optymalne warunki uzyskuje się poprzez grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii oraz dużą emisję CO2. W produkcji warzyw w aktywnej cieplarni nie ma emisji CO2 do atmosfery, gdyż jest to obiekt zamknięty w okresie chłodów, a CO2 powstający w czasie spalania biogazu jest wykorzystywany przez rośliny. Aktywna cieplarnia jest jednym z najbardziej innowacyjnych projektów szklarni na świecie. W ramach niniejszego projektu cieplarnia taka powstała w Polsce na terenie Stacji Doświadczalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Na świecie działa zaledwie kilka małych doświadczalnych obiektów, które tworzone były metodą prób i błędów. Aktywna cieplarnia BBBLS zbudowana w Poznaniu jest pierwszym tego typu obiektem na świecie, który wykorzystuje konstrukcje szklarni Venlo oraz wyposażona jest w zaawansowany system sterownia klimatem i moze być budowana na dużą skalę na potrzeby ogrodników.